Segítség

Mit jelent a “Retail”, “OEM”, “MAK” (Volume) licenc?

 • Retail (kereskedelmi)
  A szoftver teljes csomagolt termékét (FPP-Full Packaged Product) általában „dobozos példánynak” nevezik a “Retail” licencek esetében, bár ez manapság inkább a kereskedelmi csatornára értendő és nem szó szerint fizikai terméket jelent minden esetben, hiszen ma már online módon is (letöltés) beszerezhetők a kereskedelmi termékek, amikor nincs fizikai termék. Kiskereskedőtől vagy online vásárolja meg a Microsoft Áruházból. A Retail termékkulcsok könnyen átvihetők egy másik számítógépre pl. Microsoft fiók segítségével.
 • OEM (Original Equipment Manufacturer)
  Azokat a szoftver termékeket nevezik OEM-nek (Eredeti Berendezés Gyártó), amelyeket rendszerépítők, számítógépgyártók (pl. DELL, HP, Lenovo…) számára licencelnek. Egyes esetekben az OEM kulcs be van ágyazva a gép UEFI (korábban BIOS) programjába. Az OEM licenc lehet nem márkaspecifikus is, azaz nem “brand” (márka) gépeken is felhasználhatók. Ilyen eset például amikor valaki előtelepített, működő Windows rendszerrel vásárol számítógépet és a számítógép árába bele van építve a Windows szoftver is. Az OEM licencek eredetileg hardver kötöttséggel kerülnek forgalomba, de a hardverkötöttség alól kivonhatók és tovább értékesíthetők az EU/EGK területén legálisan a szoftvergyártógyártó tiltakozása ellenére is az Európai Bíróság C-128/11. sz. ügyben hozott ítélete, valamit a 2009/24/EK Európai Parlamenti irányelvek alapján. Még abban az esetben is, ha a gyártó szerződése ezt tiltja, mert ilyen esetben a szerződés vonatkozó pontja érvénytelen. Az OEM licencek telefonos aktiválással vihetők át másik számítógépre, amennyiben az előző gépen inaktiválásra került.
 • MAK (Volume)
  Mennyiségi licenc konstrukciót jelent, azaz többszörös aktiválási kulcs, amely elsősorban üzleti, nagyobb vállalati, kormányzati környezetben jelent optimális megoldást nagyobb számú számítógépek esetén, amikor egy kulccsal meghatározott számú számítógép aktiválható. Lehetővéteszi nagyobbszámú géppark egy kulccsal történő aktiválását és az aktiválási automatizálást is. A MAK egyszeri alapon aktiválja a rendszereket a Microsoft tárolt aktiválási szolgáltatásainak segítségével. Lehetővé teszi a független aktiválást is amikor a számítógép egyedileg kapcsolódik a Microsoft aktiváló szerveréhez. Az Európai Bíróság C-128/11. sz. ügyben hozott ítélete és a BGH határozata alapján megengedhető és legális a mennyiségi (Volume) licencek egyesével történő tovább értékesítése, amennyiben annak szóban forgó példányát az eredeti vásárló használhatatlanná tette (törölte), illetve abban az esetben is, ha az adott licenc eleve nem került felhasználásra.

Aktiválási és biztonsági problémák elkerülése:

Az aktiválással kapcsolatos problémák elkerülése érdekében javasoljuk a szoftver új tiszta telepítését a vásárláskor emailben kapott biztonságos letöltő forrásból, illetve a gyártó weboldaláról. Az egyéb forrásból származo, már korábban feltelepített szoftverek esetén nem garantálható a működés és jogtisztaság, valamint biztonsági kockázatot rejt magában. A megvásárolt szoftver letöltési linkjét a termék aktiváló kulccsal (licenc) együtt a kézbesítési e-mailben találja a vásárló.

 Windows 10 letöltés és telepítő média készítése (pendrive/DVD)

Telepítési adathordozó (pendrive, DVD vagy ISO-fájl) készítése a „MediaCreationTool” eszközzel a Windows 10 más PC-n való telepítéséhez.

Windows 10 letöltése és telepítő média készítése:
www.microsoft.com/hu-hu/software-download/windows10

(„Eszköz letöltése” gomb)

Az alábbi lépésekkel telepítési adathordozót (pendrive-ot vagy DVD-t) készíthet, amellyel aztán új gépre telepítheti a Windows 10-et, tiszta telepítést végezhet, illetve újratelepítheti az operációs rendszert.

Az eszköz letöltése előtt teljesítendő előfeltételek:

 • Internetkapcsolat (amely díjköteles lehet).
 • A letöltött fájlok tárolására elegendő méretű tárhely számítógépen, pendrive-on vagy külső lemezen.
 • Az adathordozó létrehozásához szükség van egy legalább 8GB-os üres USB flash-meghajtóra, vagy egy üres DVD-re (és DVD-íróra). Ajánlott üres USB-meghajtót vagy üres DVD-t használni a célra, mivel a művelet során törlődik a korábbi tartalma.
 • Ha DVD-t készít az ISO-fájlból, és egy üzenet szerint túl nagy a lemezképfájl, kétrétegű (Dual Layer, DL) típusú DVD-t kell használnia.

Telepítési adathordozó készítése a letöltött eszközzel:

 1. Válassza az Eszköz letöltése és a Futtatás lehetőséget. A futtatáshoz rendszergazdai jogosultságok szükségesek.
 2. Ha elfogadja a licencszerződést, válassza az Elfogadom lehetőséget.
 3. A Mit szeretne tenni? oldalon válassza a Telepítési adathordozót készíteni egy másik géphez lehetőséget, és kattintson a Tovább gombra.
 4. Válassza ki a megfelelő nyelvet, kiadást és processzorarchitektúrát (64 vagy 32 bit) a Windows 10-hez. A Windows-kiadások közötti választásban az alábbi táblázat nyújt segítséget.
 5. Válasszon adathordozó-típust:

  – USB flash meghajtó: E lehetőség választása esetén egy legalább 8GB kapacitású pendrive-ot kell a géphez csatlakoztatnia. A pendrive-on lévő tartalom törlődni fog!

  – ISO-file: Ebben az esetben az eszköz egy ISO-fájlt tölt le a gépre, amelyből DVD írható. A fájl letöltése után meg kell nyitnia azt a mappát, amelyikbe mentette, vagy a DVD-író megnyitása lehetőséget kell választania, és a megjelenő útmutatás szerint el kell készítenie a DVD-t. Az ISO-fájlok használatáról a lenti A Windows 10 telepítése ISO-fájlból másképpen szakaszban olvashat.
 6. A telepítési adathordozó használatát az elkészülte után megjelenő útmutatás ismerteti.
 7. A Windows 10 telepítését követően ellenőrizze, hogy minden eszközillesztő telepítve van-e. A frissítések kereséséhez kattintson a Start menüben a Beállítások gombra, majd a Frissítés és biztonság kategóriában a Windows Update lehetőségre, végül válassza a Frissítések keresése parancsot. Az eszközök gyártóinak weboldalán is célszerű ellenőrizni, hogy kínálnak-e további illesztőprogramokat.

Az elkészült telepítési adathordozó használata:

A Windows 10 telepítésének megkezdése előtt célszerű menteni minden dokumentumot és munkát, illetve biztonsági másolatot készíteni a PC-ről. Ha az adathordozó-készítővel a Windows 10 ISO-fájlját töltötte le, az alábbi lépések előtt DVD-t kell írnia belőle.

 1. Csatlakoztassa a pendrive-ot ahhoz PC-hez, amelyen telepíteni szeretné a Windows 10-t, vagy helyezze be a DVD-t ebbe a gépbe.
 2. Indítsa újra a gépet, és nyomjon meg egy billentyűt a rendszerindítás közben, hogy pendrive-ról vagy DVD-ről induljon a rendszer.
 3. A Windows telepítése oldalon válassza ki a megfelelő nyelvet és időzónát, a billentyűzet beállításait, és válassza a Tovább lehetőséget.
 4. Kattintson a Windows telepítése gombra.

A Windows 10 telepítése ISO-fájlból másképpen:

ISO-fájlját töltötte le, a letöltés elején választott mappában találja a fájlt. Ha nem a gyári DVD-íróval szeretné elkészíteni a telepítő DVD-t, lehet, hogy elegendő duplán rákattintania az ISO-fájlra a DVD-író megnyitásához. Ha ez nem működik, kattintson a fájlra a jobb gombbal, és válassza a Megnyitás a következővel lehetőséget, végül pedig a preferált DVD-író szoftvert.

Ha a Windows lemezképíróval szeretné elkészíteni a telepítő DVD-t, nyissa meg az ISO-fájlt tároló mappát. Kattintson az ISO-fájlra a jobb gombbal, és kattintson a Tulajdonságok parancsra. Kattintson a Módosítás gombra az Általános lapon, válassza a Windows Intézőt az ISO-fájlok megnyitására kijelölt alkalmazásként, és kattintson az Alkalmaz gombra. Ezt követően kattintson az ISO-fájlra a jobb gombbal, és válassza a Lemezkép írása parancsot.

Ha DVD vagy pendrive létrehozása nélkül, közvetlenül az ISO-fájlból szeretné telepíteni a Windows 10-et, akkor meghajtóként kell csatolnia az ISO-fájlt. Így Windows 10-re frissítheti a gép jelenlegi operációs rendszerét.

Az ISO-fájl csatolása:

 1. Nyissa meg az ISO-fájlt tároló mappát, kattintson a jobb gombbal a fájlra, és válassza a Tulajdonságok parancsot.
 2. Kattintson a Módosítás gombra az Általános lapon, válassza a Windows Intézőt az ISO-fájlok megnyitására kijelölt alkalmazásként, és kattintson az Alkalmaz gombra.
 3. Kattintson az ISO-fájlra a jobb gombbal, és kattintson a Csatlakoztatás parancsra.
 4. Kattintson duplán az ISO-fájlra a benne lévő fájlok megtekintéséhez. Kattintson a setup.exe programra a Windows 10 telepítőjének indításához.

Az adathordozó-készítő eszközök használatát a Microsoft érvényes használati feltételei szabályozzák.